Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Výstavba venkovního wellness centra Lázní Aurora je zahájena

V posledním říjnovém pracovním dni předalo město Třeboň a Slatinné lázně Třeboň, s. r. o., vítězi veřejné zakázky „Rozšíření wellness centra Lázní Aurora“ Sdružení Metrostav, a. s., a Památky Tábor, s. r. o., staveniště pro výstavbu venkovního wellness centra v areálu Lázní Aurora.


Výstavba venkovního wellness centra Lázní Aurora je zahájena
16.11.2020 6975x Zpravodaj Třeboňský svět

Předmětem realizace této veřejné zakázky je rozšíření stávajícího vnitřního areálu wellness centra na přilehlé venkovní pozemky města Třeboň. Areál rozšířeného wellness centra navazuje na východní křídlo Lázní Aurora a bude umístěn na stávající travnaté ploše mezi krytým bazénem, ulicí Lázeňská, oplocením stávajícího parkoviště a pěší komunikací. Obsahem prováděné výstavby je:

Vstupní objekt:

Z východní strany areálu je navržen vstupní objekt „čtvercového" půdorysu s plochou extenzivní střechou. Objekt slouží administrativě a obsluze rozšíření wellness (kancelář, vstup, šatna zaměstnanci muži + sociální zázemí, šatna zaměstnanci ženy + sociální zázemí), dále se v objektu nachází výdej nápojů včetně přilehlého skladu. Jednotlivé místnosti jsou propojeny společnou chodbou. Z jižní strany je střešní konstrukce přetažena nad kolonádu probíhající celým areálem. Nosná konstrukce střechy nad touto částí je tvořena železobetonovými sloupy. Součástí objektu je vstupní turniket s brankou. Při východní straně k objektu přiléhá dřevěná pergola, pod kterou se nachází stání pro jízdní kola.

Provozní objekt:

Ve střední části areálu je umístěn provozní objekt „obdélníkového" půdorysu. V tomto objektu se nachází zázemí návštěvníků (venkovní sprchy a převlékací kabiny, šatna muži, šatna ženy, sociální zázemí muži, sociální zázemí ženy), plavčíkárna včetně první pomoci s vlastním sociálním zázemím, skladem techniky a nářadí, dále objekt kuchyně (prodejní část, přípravna, mytí nádobí, mytí stolního nádobí, sklad potravin, zádveří, úklidová místnost + odpadky, sociální zařízení pro personál), v zadní části objektu (zásobovací prostor) kuchyně se nachází dřevěná pergola. Na objekt kuchyně navazuje restaurace s venkovní terasou. Nad objektem kuchyně se nachází plochá extenzivní střecha. Nad zbylou částí objektu je umístěna terasa přístupná po schodišti navazujícím na kolonádu. Stejně jako v případě vstupního objektu je jižní část střešní konstrukce přetažena nad kolonádu. 

Rodičovská zóna:

Tato část slouží jako otevřená odpočinková zóna pro rodiče s dětmi. Nachází se zde několik herních prvků (trampolíny, balanční prvky), sedací boxy, které jsou zastíněny pěstěnými platany a porostlou pergolou navazující na kolonádu i vstupní a provozní objekt. Severní strana rodičovské zóny je lemována zdí sloužící mimo jiné jako nosná část dřevěné pergoly.

Zpevněná komunikační plocha („kolonáda“):

Celým prostorem areálu je navržena kolonáda s vlastní dřevěnou pergolou v celé své délce (vyjma provozního a vstupního objektu, kde je kryta samostatnou konstrukcí plochých střech).  Na kolonádu navazují veškeré provozy v podobě přízemních jednopodlažních budov (provozní a vstupní objekt) ze severní strany a dále čistá zóna včetně bazénu ze strany jižní.  Součástí je dřevěná konstrukce stejného charakteru situovaná na východní straně stávajícího objektu lázní. Na kolonádu navazuje „kolonáda 2", nacházející se z jižní a severní strany stávajícího objektu lázní.

Strojovny technologie:

V severní části rovnoběžně s relaxačním bazénem se bude nacházet podzemní strojovna (14,2 x 28,8 m) s čerpadly, akumulačními jímkami a dechlorační jímkou. Nadzemní strojovna tvaru obdélníku o rozměrech 8,5 x 16 m (úpravna bazénové vody) se bude nacházet v místě po částečné demolici stávajícího objektu klempírny v severní části pozemku, kde zůstane pouze část budovy – stará vodárna.

Oplocení:

Nové vnější oplocení je navrženo z ocelových sloupků a pletiva, doplněno podhrabovým systémem. Vnitřní oplocení má za úkol oddělit čistou zónu kolem bazénu od ostatních ploch. Oplocení, oddělující čistou zónu a slunící plochy, je tvořeno dřevěnými sloupky, výplň mezi nimi tvoří konopné provazy.

Bazény

Bazén pro dětské klienty bude nerezový, obdélníkového půdorysu o ploše 104 m2, o rozměrech 6,5 x 16,0 m, hluboký do 0,4 m a bude doplněn vodními atrakcemi. Část bazénu bude chráněna/zastíněna proti slunci plachtovinou.

Kondiční bazén bude rovněž nerezový, obdélníkového půdorysu o ploše 250 m2, o rozměrech 10,0 x 25,0 m hloubky do 1,6 m. Součástí budou 4 startovací bloky (4 dráhy), nacházející se na západní straně a bezbariérový vstup.

Relaxační bazén bude nerezový, obdélníkového půdorysu o ploše 465 m2, o rozměrech 20,0 x 26,0 m, hluboký do 1,2 m. Bazén bude ve dvou úrovních, s rozdílem 0,7 m. Teplota vody bude v rámci úrovní odlišná. Součástí bazénu budou vodní atrakce (masážní prvky, podvodní trysky, bublinková lázeň, houpací záliv, vodní číše, vodní stěna apod.). Na východní straně bazénu bude vodní skluzavka.

Vířivka bude nerezová, obdélníkového půdorysu o ploše 44 m2, o rozměrech 2,5 x 17,6 m, hluboká do 1,0 m. Součástí bazénu budou nerezová lehátka, která slouží k masáži. Úroveň hladiny bazénu bude v rámci ostatních vodních ploch nejníže. Teplota vody bude vyšší než v ostatních bazénech. Bazén bude z části zastřešen pohledovou železobetonovou konstrukcí.

Dále bude v areálu provedena překládka a výstavba nových inženýrských sítí, výstavba zpevněných ploch, automatické závlahy trávníků, areálového osvětlení a ozvučení, instalace mobiliáře a informačního systému, atd.

Stavba v celkové vysoutěžené ceně 132 481 937,48 Kč včetně DPH bude zahájena po výše zmiňovaném předání staveniště začátkem listopadu. V případě vhodných klimatických podmínek má výstavba trvat 9 měsíců.

                                                                                                         Milan Jáchim