Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Ohlédnutí za turistickou sezónou 2019

Jaká byla loňská turistická sezóna v Třeboni z pohledu Turistického informačního centra? Úspěšná a opět plná změn, novinek a rekordů. Služeb třeboňského infocentra využilo celkem 111 tisíc osob.


Ohlédnutí za turistickou sezónou 2019

Nárůst oproti roku 2018 byl překvapivě v měsících únoru a říjnu a rekord připadl na 13. srpna, kdy jsme za jeden den obsloužili 1155 návštěvníků. Mezi nejpočetnější návštěvnické skupiny se dlouhodobě řadí cyklisté, pěší turisté, lázeňští hosté a senioři, rodiny s dětmi a školní výlety. Rok od roku je  ovšem patrnější nárůst počtu rodin s kojenci a malými dětmi v kočárku. Ze zahraničních návštěvníků, kteří tvoří asi jednu třetinu z celkového počtu, jsme opět nejvíce registrovali hosty z Rakouska, Německa, Slovenska, Polska, Francie, Itálie, Maďarska, Ruska, Španělska, Británie a USA. Častěji se ovšem letos objevovali i hosté z asijských zemí.

Největší zájem byl tradičně o turistické informace, propagační materiály, služby pro cyklisty, mapy, vstupenky na akce a představení a o turistické suvenýry.  V průběhu celého roku připravovali pracovníci informačního centra do distribuce i do prodeje celou řadu nových produktů a ve spolupráci s dodavateli se podíleli na jejich výrobě a realizaci.

Novinkami v prodejním sortimentu 2019 byly nové druhy turistických vizitek a turistických známek, pohlednic, záložek a magnetů, nové parkovací hodiny, pomády na rty, mýdla s motivy Třeboně a Rožmberské růže. Rozšířili jsme a aktualizovali také nabídku publikací a map. Světlo světa spatřily i nové propagační materiály série Třeboň - tři jazykové mutace letáku Galerie buddhistického umění a brožury Tipy na výlety. Rovněž jsme pracovali na aktualizacích stávajících letáků, brožur a trhacích map.

Informační centrum ovšem není pouze práce na informačním pultu a podávání informací po telefonu a prostřednictvím elektronické pošty. Zajišťujeme taktéž provoz a prohlídky radniční věže a Galerie buddhistického umění ve vodárenské věži, stejně jako pravidelné prohlídky Divadla J. K. Tyla. Navíc v těchto objektech organizujeme kulturní akce. V roce 2019 to byla nová dobrodružná hra Třeboňské věže, další ročník kostýmovaných prohlídek s názvem Fantom divadla a akce v Galerii buddhistického umění pořádané ve spolupráci s RNDr. Klečkou, Asijským centrem a Národním muzeem jako byly Brány památek dokořán, Muzejní noc a Den otevřených ateliérů. Díky naší neúnavné propagaci a prezentaci v regionálních i celostátních médiích se u zmíněných městských objektů opět podařilo zvýšit návštěvnost a tím i výnosy ze vstupného a prodeje suvenýrů.

Za finanční podpory Dotačního programu Jihočeského kraje se nám podařilo dovybavit Galerii buddhistického umění ve vodárenské věži novými jednotnými informačními prvky.

Nově se TIC stalo hlavním pořadatelem akcí Ježíškova pošta, Novoroční ohňostroj, Městský ples Pětilisté růže a Den informačních center. Organizačně jsme se spolupodíleli na akci Třeboň plná andělů a na tradičních slavnostech.

Každoročně naši pracovníci využívají své znalosti Třeboně a cizích jazyků při zajišťování prohlídek města a programů pro tuzemské i zahraniční delegace, rozhlasové a televizní stanice, cestovní agentury a skupiny novinářů pořádané Městem, krajem, Jihočeskou centrálou cestovního ruchu a agenturou Czech Tourism. Letos kromě zástupců evropských zemí přibyli účastníci z takových destinací, jako je Japonsko, Korea a Mexiko. Oddělení TIC se stará taktéž o prezentaci města v tisku, v elektronických médiích, v rozhlase a televizích v regionálním, celostátním i mezinárodním měřítku.

Pro udržení vysoce nastaveného standartu si pracovníci TIC celoročně zvyšují kvalifikaci účastí na odborných seminářích, konferencích, terénních exkurzích, přednáškách a v jazykových kurzech.

Jsme držiteli certifikátu Českého systému kvality služeb a několika medailí v různých kategoriích soutěží O turistickou pohlednici ČR 2019 a O turistickou informaci roku 2019. Oceněním práce celého týmu TIC ze strany návštěvnické veřejnosti bylo letošní vítězství třeboňského infocentra v anketě „Informační centrum roku 2019“ v Jihočeském kraji.

Bez plného nasazení zaměstnanců i kolektivu sezónních brigádníků by se takto náročná práce nedala zvládnout. Chtěla bych jim všem i touto cestou poděkovat za kvalitní a profesionální práci. Děkuji také všem kolegům a aktivním partnerům za přínosnou spolupráci v průběhu celého roku 2019 a všem pravidelným návštěvníkům za podporu, ocenění naší práce, povzbuzení a milá setkávání. I v novém roce se budeme snažit svým dílem opět přispívat k pozitivnímu vnímání Třeboně a jejího okolí širokou veřejností a k plné spokojenosti občanů města.

 Michaela Kajerová